Selvom nogle dufte, som Chanel No. 5 og Guerlain Shalimar kan virke tidløse og forblive populære, så er parfume det ikke i sig selv. Parfumer har en udløbsdato og kan ligesom meget andet blive for gamle.

Bliver parfumer nogensinde for gamle?

Det korte svar er: Ja! Når parfumer bliver gamle, ændrer deres sammensætning sig, så de lugter anderledes end de gjorde tidligere. I enkelte tilfælde kan de forårsage allergiske reaktioner.

 

Vi ved alle, at parfumer ikke kommer med en holdbarhedsdato. Dog er det de færreste, som ved, hvornår en parfume er blevet for gammel. Selvom der står på etiketten, at parfumen skal bruges inden for 12 eller 24 måneder, betyder det ikke nødvendigvis, at produktet ikke kan bruges efter denne tid. Hvordan kan man så vide, om ens parfume er blevet for gammel?

 

Gennem en årrække, hvor man har modtaget gaveæsker og parfumer (hovedsageligt fødselsdage), kan man hurtigt opbygge en relativ stor kollektion. Inden man får set sig om, er der enkelte parfumer, som man ikke har brugt i adskillige år. Årsagen til det kan være, at vi oftest har en favorit parfume, som vi bruger mest, mens de andre kun bliver brugt til særlige begivenheder. Man bemærker det måske ikke i første omgang, men når man først begynder at bruge dem, indser man hurtigt, at nogle af dem er adskillige år gamle. Den eneste måde at afgøre om de fortsat er brugbare, er ved at gå dem alle sammen igennem.

Hvorfor skal jeg tjekke om min parfumer er blevet for gamle?

De forskellige opbevaringsforhold, temperaturer og generelle miljøproblemer som parfumen har måtte udholde i sin levetid, er med til at ændre de kemiske stoffer i parfumen. Molekyler i parfumen kan bryde ned og rekombinere. De kemiske ændringer kan forårsage irritation og i nogle tilfælde give allergiske reaktioner, hvis ikke du fjerner parfumen fra din hud med det samme. Reaktion kan få dig til at tro, at du er allergisk over for din yndlingsparfume, når tilfældet faktisk er den, at din parfume blot er forældet.

Hvordan ser en for gammel parfume ud?

Et af de første tegn på en kemisk ændring, er at væsken ændrer farve. I nogle tilfælde bliver parfumen mørkere, hvilket kan være svært at bedømme, hvis ikke du har brugt parfumen for nyligt. Væsken kan også få et mælkeagtigt udseende. I så fald kan du se et mælkeagtigt lag på bunden, hvor nogle af partiklerne har lagt sig.

Lugter gamle parfumer anderledes?

Det mest oplagte tegn på, at din parfume er blevet for gammel, er lugten. En gammel parfume har det med at lugte anderledes, end hvad den har gjort tidligere.

 

Afhængigt af typen af parfume kan der være forskelle i lugten, når de udløber. Eau De Toilette har en tendens til at lugte mere som alkohol, når de bliver for gamle. Det er vel de færreste, som ønsker at lugte af alkohol, især om morgenen. Eau De Parfum har tendens til at påtage sig en næsten krydret, karrylignende lugt. Ikke lige, hvad man leder efter i en parfume.

 

Andre parfumer lugter hverken af alkohol eller karry, men mister blot deres styrke med tiden. Det kan være svært at beskrive præcist, hvordan en gammel parfume lugter, vi kan dog næsten med garanti forsikre dig om, at du vil bemærke forskellen fra den oprindelige duft.

Hvordan undgår jeg, at mine parfumer bliver for gamle?

Hvis du har bemærket, at din parfume er forældet, er der desværre ingen anden løsning end at smide den ud. Især hvis duften har ændret sig til en ubehagelig lugt.

 

Der findes heldigvis metoder, der kan forlænge levetiden på din parfume.

 

At opbevare din parfume korrekt er essentielt. Hvis din parfume udsættes for ekstreme temperaturer (varme eller kulde) eller for meget lys, kan den blive svag. De bedste omgivelser for en parfume er et mørkt sted uden for direkte sollys.

 

Tænk på dine parfumer som dagligvarer og brug dem i rækkefølge, hvis det er muligt, begyndende med den ældste først. Du vil nok heller ikke bruge friske æg først og lade de andre gå til spilde.

Efterlad en kommentar